Sunday, April 13, 2008

Horton hears a Who! (Χόρτον)

(click image for higher resolution)
Σκηνοθεσία: Jimmy Hayward - Steve Martino
Παραγωγής: USA / 2008
Διάρκεια: 88'









Αυτό το πολύ φιλικό παιδικό μιλάει για την ιστορία ενός ελέφαντα που ανέλαβε στις πλάτες του την ιστορία ενός ολόκληρου κόσμου. Όχι ενός κόσμου σαν τον δικό μας, αλλά ένα κόσμο τόσο μικρό που ούτε η φαντασία σου δεν μπορεί να συλλάβει. Πρόκειται για έναν κόσμο που χωράει μέσα στο μέγεθος ενός κόκκου και όπου εκατοντάδες-χιλιάδες «υπάρξεις» κατοικούν σε αυτόν. Είναι υπερβολικά ευάλωτος και η κάθε κίνηση του ελέφαντα καθώς τον μεταφέρει, που έχει επωμιστεί την προστασία του, φέρνει ακραία φαινόμενα όπως σεισμούς, καιρικές μεταβολές κλπ σε αυτόν τον μικροσκοπικό κόσμο.

Η αποστολή του ελέφαντα, του Χόρτον, στο να βρει ένα ασφαλές μέρος για αυτόν τον κόσμο έχει να περάσει δυο σημαντικά εμπόδια. Απ’ την μία την κυρία καγκουρίνα που ηγείται της ζούγκλας και πιστεύει πως αυτή η παράλογη σκέψη του κόκκου για έναν κόσμο σε έναν ελέφαντα μπορεί να αναταράξει τις στερεοτυπικές και δύσκαμπτες ορθολογιστικές δομές της ζούγκλας. Και από την άλλη μια τάξη ανθρώπων που ηγούνται στο Διοικητικό συμβούλιο αυτού του μικροσκοπικού κόσμου. Αυτοί κυβερνούν βάση ενός καπιταλιστικού πρότυπου. Αγνοούν τον εμφανή κίνδυνο και προσπαθούν να υποδουλώσουν όλους τους κατοίκους δια μέσω της αποχαύνωσης που προσφέρουν τα φαντασμαγορικά θεάματα. Ο Χόρτον δεν το βάζει κάτω, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για αυτόν τον κόσμο, δηλώνοντας πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα όσο μικροί και αν είναι!

Το τελική νίκη του Χόρτον και η επιβίωση του μικρόκοσμου έρχεται ως προϋπόθεση αυτού του παραμυθιού. Κάτι που εκτός από χαμόγελα στους μικρούς φίλους, δίνει ένα δίδαγμα σε όλους. Πως όσο μικρός και αν είσαι απέναντι στις εξουσίες οφείλεις να παλεύεις με απαρέγκλιτή την βούληση σου και τότε η επιβράβευση θα ‘ρθει. Συνοπτικά η ταινία πρόκειται για ένα φιλικό και συμπαθητικό animation που προσφέρεται για χαλάρωση.

Βαθμολογία 6,5/10

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...