Sunday, August 31, 2008

Best of της σεζόν 2007-2008: Part I (Οι ταινίες που αξίζει να δείτε)

Ξεκινώ εδώ την παράθεση ενός κινηματογραφικού οδηγού για τη σεζόν που μόλις έφτασε στο τέλος της. Οι ταινίες αυτές δεν μπορούν παρά να αποτελούν απλά τις προσωπικές μου προτάσεις, δεδομένου ότι είναι αρκετά αυτά που δεν πρόλαβα να δω (ενδεικτικά: American Gangster, Hallam Foe, Taxidermia κλπ). Eπιλέχθηκαν μέσα απ' όσες προβλήθηκαν πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες από το Σεπτέμβρη του 2007 ως τον Αύγουστο του 2008. Πρόκειται για 35 ταινίες τις οποίες ομαδοποιώ σε δυο κατηγορίες: "Ταινίες που αξίζει να δείτε" (#35-17) και "Ταινίες που δεν δικαιολογείστε να χάσετε" (#16-1). Αρχή με αυτό το post στην πρώτη ομάδα (κλικ στα link για τις αντίστοιχες κριτικές)...


35. "Ανάμεσα σε 2 Άντρες"
Όταν τα βέλη της κοινωνικής σάτιρας του Chabrol χτυπούν την ευφάνταστη μπουρζουαζία αλλά και την οικογενειοκρατική νεολαία.


34. "Μέρα Νύχτα Μέρα Νύχτα"
Μια αξιοπρόσεκτη άσκηση νατουραλισμού συντροφεύει τις τελευταίες ώρες μιας αυτόχειρος τρομοκράτισας.


33. "Mýrin"
Το Ισλανδικό cinema παραδίδει μαθήματα κατασκευής ενός σύγχρονου αστυνομικού νεο-νουάρ.


32. "Εξιλέωση"
Μια ενδιαφέρουσα ματιά μέσα απ' την υπερσκηνοθεσία του Joe Wright πάνω σε μια "ανολοκλήρωτη" ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


31. "Κακές Συνήθειες"
Ένα επίσης υπερσκηνοθετημένο δράμα, με άξονα τις διατροφικές συνήθειες. Tου πρωτάρη και πολλά υποσχόμενου Simón Bross.


30. "Επικίνδυνες Υποσχέσεις"Ο γνωστός βίαιος Cronenberg, εμφανώς πιο συγκρατημένος, σε μια ταινία φανέρωσης του ηθικού ξεπεσμού της νύχτας της γειτονικής Ρωσίας.


29. "Το Βιολί"Ένα πολύ συμπαθητικό και πανανθρώπινο ποίημα πάνω στην αιώνια αδικία του πολέμου. Όταν ο άνθρωπος είναι κτήμα ξένων συμφερόντων...


28. "Ακίνητες Ζωές"
Το λογοκριμένο πολιτικό σχόλιο του Zhang Ke Jia. Όταν τα έθνη αψηφούν τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τις πλάτες τους για να ορθώσουν τα λάβαρα της παγκοσμιοποίησης.


27. "La Antena"
Μια σπάνια και ενδιαφέρουσα άσκηση εξπρεσιονισμού που μας έρχεται από την κινηματογραφικά ακμάζουσα Λατινική Αμερική. Όταν το πνεύμα μας παραδίνεται ολοκληρωτικά στην TV.


26. "Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα"
Το ανθρώπινο δράμα του Jean-Dο μεταφέρεται στο πανί και συγκροτεί τις ονειρικές μελωδίες ενός αυθεντικού ύμνου για τη ζωή.


25. "Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ"
Η απομυθοποίηση και η βαθύτερη ανασύσταση του "παιδικού ήρωα" Jesse James. Όταν μια μεγάλη παραγωγή αποφασίζει να είναι καλλιτεχνική!


24. "Περσέπολις"
Το ενήλικο animation της Marjane Satrapi που σε μιάμιση ώρα εξαπολύει δριμύτατα σατιρικά βέλη σε πολυσήμαντα θέματα και θεσμούς της ιστορίας του Ιράν και όχι μόνο.


23. "Αλεξάνδρα"Όταν ο Aleksandr Sokurov αναλαμβάνει να συνεχίσει την βαριά κληρονομιά που άφησε ο μεγάλος Andrei Tarkovsky.


22. "Ένας Ελεύθερος... Κόσμος"
Το ακριβό κοινωνικοπολιτικό cinema του Ken Loach που βάλλεται να καταρρίψει την επιγραφή του τίτλου με μια βαθιά βουτιά στο ευαίσθητο θέμα των μεταναστών.


21. "Πριν ο Διάβολος καταλάβει οτι πέθανες"
Μια επιθετική ξενάγηση στον κατάμαυρο κόσμο του Sidney Lumet. Όταν το Αμερικάνικο Όνειρο έχει καταρρίψει κάθε υπόνοια ηθικής.


20. "Sicko"Ο Michael Moore πιο εγκρατής από ποτέ, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, σε ένα βαρυσήμαντο ξεσκέπασμα της δολιοφθοράς πίσω από το ασφαλιστικό σύστημα στην Αμερική. Είναι θέμα χρόνου το να του απαγορέψουν να κάνει ταινίες...


19. "Υπηρέτησα το Βασιλιά της Αγγλίας"
Η ξέφρενη κωμική σάτιρα του Jiri Menzel στο προχθές, στο χθές και στο σήμερα των Σλαβικών εθνών!


18. "Το Όνειρο της Κασσάνδρας"
Μια μεγάλη ταινία του κοινωνικοφιλόσοφου Woody Allen πάνω στην ηθική του φόνου, η οποία εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο σε ύφος την φιλμογραφία του ανυπέρβλητου σκηνοθέτη.


17. "Ιδιωτική Ζώνη"
Ο πολλά υποσχόμενος Rodrigo Pla παραθέτει ένα εμβαθές σχόλιο για τον πόλεμο των φυλών και προοιονίζεται το μέλλον με μια πολύ δυναμική ταινία.

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...