Thursday, March 05, 2009

Ισοβίτες


Σκηνοθεσία: Thodoros Marangos
Παραγωγής: Greece / 2008
Διάρκεια: 107'





Η νέα ταινία του Θεόδωρου Μαρανγκού, με έκδηλη καυστική διάθεση, έρχεται να προβληματιστεί σχετικά με την έννοια της ελευθερίας στον σύγχρονο κόσμο, και τις ευθύνες όλων μας απέναντι της.


Το πρωταγωνιστικό δίδυμο συνθέτουν οι Βαγγέλης Μουρίκης και Τάκης Σπυριδάκης. Οι οποίοι υποδύονται έναν φορτηγατζή και έναν εκδότη κολλημένης κριτικολάγνας μικροεφημερίδας, αντίστοιχα. Οι ζωές τους ανταμώνουν μοιραία πίσω απ' τα κάγκελα της στενής. Με τον Βαγγέλη Μουρίκη να έχει καταδικαστεί αδίκως σε ισόβια, και να επιζητεί διαρκώς την απόδραση του. Ενώ απ' την άλλη, ο Τάκης Σπυριδάκης φυλακίζεται για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά επιθυμεί τον ισόβιο εγκλεισμό του, σε μια ακραία μορφή παραίτησης από τη ζωή. Όμως και οι δύο, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις τους, συντελούν σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Αγκυλωμένοι είτε στις μικρές ζωές τους, είτε στις ιδεολογίες τους, απαρνούνται την ευκαιρία -και το δικαίωμα- να επιδράσουν στον κόσμο. Τον κόσμο που τελικά γλιστράει μέσα απ' τα χέρια τους και που διογκώνεται ανεξάρτητα από τη θέληση τους. Διότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που απαρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτόν, αγκιστρωμένοι είτε στη βολή μας είτε στην αυταπάρνηση μας.


Πάνω σε αυτά τα θέματα απασχολούνται οι "Ισοβίτες". Μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις σάτιρας, που εξαπολύονται σε πάσης φύσης ευνουχιστικούς θεσμούς (όπως η εκκλησία, ο στρατός, η επιπόλαια ζωή της νύχτας, η ατομική αρνητικότητα, ο φασισμός κλπ) για την κριτική σκέψη και την ουσιαστική συμμετοχή του ατόμου στα κοινά. Η ταινία διατηρεί την αισθητική της σε μια κωμική διάσταση σε όλο το χρονικό φάσμα της, με σκετσάκια άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε λιγότερο επιτυχή. Ωστόσο το σενάριο, σε ορισμένα σημεία, δείχνει εξαιρετικά ασθενές. Και αυτή η "αγαρμποσύνη" ίσως εμποδίζει την καθολική μετάδοση των προβληματισμών.


Εν τέλη, πρόκειται για μια χιουμοριστική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας. Με ορισμένα cult δάνεια και μια εξαιρετική χημεία μεταξύ του πρωταγωνιστικού δίδυμου (Βαγγέλης Μουρίκης - Τάκης Σπυριδάκης). Ωστόσο, παρατηρείται μια προχειρότητα στον τρόπο που αναπτύσσεται η θεματική του, η οποία ενδεχομένως να υποτιμάει και το περιεχόμενο.


Βαθμολογία: 4/10



No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...