Thursday, June 04, 2009

Home


Σκηνοθεσία: Yann Arthus-Bertrand
Παραγωγής: France / 2009
Διάρκεια: 110'

Official site


Το Home είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί την ίδια μέρα σε 50 χώρες και σε όλες τις πλατφόρμες: κινηματογράφος, dvd, τηλεόραση και internet. Πρόκειται για μια από τις πιο προσεγμένες παραγωγές στην ιστορία του ντοκιμαντέρ, με εικόνες πολύ δυνατές, που επιζητούν τη συμμετοχή όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Πείθοντας μας για την τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης. Στην Ελλάδα η προβολή του Home είναι προγραμματισμένη για την 5η του Ιούνη, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Τα έσοδα της ταινίας θα παραχωρηθούν στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό του Yann Arthus-Bertrand, GoodPlanet, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος (www.goodplanet.org).


Το Home είναι μια εκτενή περιήγηση στο θαύμα της ζωής. Εικόνες άπειρου κάλλους φυλακίζουν τα βασικά ζωοδόχα στοιχεία: ύδωρ, αέρας, γη. Φτιάχνοντας μια μαγική παρακολούθηση. Έπειτα ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα στη ζωή του πλανήτη. Με έμφαση στα τελευταία 50 έτη, και την οδυνηρή κατάσταση που έχουμε επιφέρει στους φυσικούς πόρους και στην ομαλή λειτουργία του σύμπαντος. Εκτενή στατιστικά στέκουν αμείλικτα, όχι για το μακρινό μέλλον, αλλά για το αύριο που ζυγώνει. Το Home δεν είναι μια προειδοποίηση για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο πλανήτης. Είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο, όπως θα ισχυριζόταν και ο Yann Arthus-Bertrand. Το Home είναι ένας εκκωφαντικός συναγερμός, που επιζητεί την αλλαγή μας, λίγες ανάσες πριν το απόλυτο σημείο μηδέν.


Το Home με ένα εξονυχιστικό οδοιπορικό στην ιστορία του πλανήτη, μας παραθέτει αυτούσιες τις συνέπειες του τρόπου ζωής που έχουμε επιλέξει. Από τότε που ο άνθρωπος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον δημιουργό του, τη Φύση, υποκύπτοντας στην απληστία του, κατέστρεψε την ομαλή ζωή στον πλανήτη. Τα υλικά επιτεύγματα της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας έσπειραν αυτές τις ματαιόδοξες βλέψεις στα ανθρώπινα μυαλά. Όμως στον πνευματικό χώρο δε σημειώθηκε καμία πρόοδο, σε αντίθεση με τον υλικό. Αυτή η υπέρογκη αντίθεση, μετέτρεψε τα υλικά επιτεύγματα σε φονικά όπλα στα χέρια του ανθρώπου. Που καθημερινά καταστρέφει αλόγιστα τον φυσικό πλούτο, καταναλώνει με ακατάσχετη βουλιμία τους φυσικούς πόρους, και ρυπαίνει με περίσσια ανευθυνότητα την ατμόσφαιρα. Προκαλώντας τεράστιες αντιθέσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όπου για τον πολυτελή Δυτικό κόσμο, δισεκατομμύρια άνθρωποι αφανίζονται καθημερινά κάτω απ' το όριο της πείνας. Ο πλανήτης, σύμφωνα πάντα με το Home, έχει φτάσει σε οριακό σημείο, και επιζητεί ραγδαίες αλλαγές.


Στο Home δε θα βρείτε εικόνες καταστροφής. Η μεγαλύτερη καταστροφή βρίσκεται κάτω από τις εικόνες. Όχι σε αυτό που αναπαριστούν, αλλά σε αυτό που σημαίνουν. Πρόκειται για ένα εκθαμβωτικά και ρεαλιστικά οπτικοποιημένο film, ένα άψογα μουσικά επιμελημένο έπος, που δεν υπόσχεται τη διασκέδασή σου, αλλά χρειάζεται τη συμμετοχή σου. Αφήστε, τουλάχιστον για δύο ώρες, τα ναρκωτικά media έξω από τη ζωή σας, και εναποθέστε την ενημέρωση σας, σε ένα άλλο κανάλι ενημέρωσης. Με σαφώς πιο τίμιους και πιο ευαίσθητους προσανατολισμούς.

Δε θα μπω στη διαδικασία βαθμολογίας.
Βαθμολογία: (αναγκαιότητα να το δουν όλοι)

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...