Tuesday, February 23, 2010

Berlnale 2010: 3 days, 0 films, 0 falls, 1 masterclass

s_dany posted:

Η ανεπίσημη ανταποκρίτρια της Κινημ/φικής μας Ομάδας στη Berlinale, η Athina de Marco, γύρισε στην Αθήνα με την [σύμφωνα με την ίδια :-D]
"χειρότερη φεστιβαλική ανταπόκριση έβερ"


" Είχα χαρεί πολύ που θα πήγαινα στη Berlinale. Ενας φίλος μου είχε υπολογίσει ότι αφού θα έμενα τρεις μέρες στο Βερολίνο, θα έπρεπε να γυρίσω έχοντας δει γύρω στις τρεις ταινίες, μία κάθε μέρα. Ένας άλλος είχε πει πως έξι ταινίες θα ήταν μια πιο αξιοπρεπής κινηματογραφική αποσκευή. Επίσης, ο s_dany ήλπιζε να του φέρω κάτι ζουρναλιστικά ενδιαφέρον για το blog.

Τελικά δεν είδα ούτε μία ταινία. Κι ας είχα επιλέξει να είμαι Βερολίνο τη συγκεκριμένη εποχή ΚΑΙ λόγω φεστιβάλ (παρά τους -7°C)• κι ας έμπαινα στο site του φεστιβάλ κάθε μέρα από την 1η Φλεβάρη περιμένοντας να ανακοινωθεί το πρόγραμμα και να διατεθούν εισιτήρια• κι ας γκρίνιαξα προκαταβολικά στον Γερμανό φίλο που θα με φιλοξενούσε γιατί δήλωσε οτι δεν τον ενδιέφεραν και πολύ οι ταινίες και οτι μάλλον δε θα ερχόταν μαζί μου στις προβολές• κι ας βρέθηκα στην Potsdamer Platz (το κεντρικό σημείο προσέλευσης του Φεστιβάλ) πρώτη πρώτη το πρωί της Έναρξης για να πάρω το πρόγραμμα και να κόψω κίνηση.

Τα του φεστιβάλ λοιπόν τα μαθαίνω από την Αθήνα και σε rewind mode. Είναι 22 Φλεβάρη, μόλις έμαθα ποιοι ήταν οι νικητές και τώρα μόλις πρόλαβα να ασχοληθώ με το να μάθω ποιοι ήταν τελικά αυτοί που είδα και άκουσα στο Βερολίνο. Γιατί έτσι όπως τα κατάφερα, η μόνη εκδήλωση που μπόρεσα να παρακολουθήσω ήταν μια συζήτηση ανάμεσα στον σκηνοθέτη Stephen Frears και τον κριτικό, σεναριογράφο και ιστορικό David Thomson. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας PLAY IT AGAIN ...! Ξαναπαίχτηκαν ταινίες που είχαν προβληθεί κατά τα 60 χρόνια του φεστιβάλ, ταινίες από όλες τις ενότητες των προβολών (Competition, Panorama, Forum και Generation). Υπεύθυνος για την επιλογή των ταινιών ήταν ο Thomson, μεγάλη φυσιογνωμία (όπως ανακαλύπτω κι εγώ τώρα σε πραγματικό χρόνο):
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Thomson_(film_critic)
http://www.lifo.gr/mag/books/276
(για μια κριτική του βιβλίου "Rosebud: Η ζωή του Όρσον Γουέλς" από τον Thomson – εκδόσεις Πάπυρος)
http://philosophytalk.org/pastShows/Film.html
(για να ακούσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Thomson γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου)

Για τον Frears χρειάζονται λιγότερες συστάσεις: "Dangerous Liaisons" (1988), "The Hi-Lo Country" (1998), "High Fidelity" (2000), "Mrs Henderson Presents" (2005), "The Queen" (2006) κλπ.
http://www.imdb.com/name/nm0001241
http://www.screenonline.org.uk/people/id/469201


Μπήκα στην αίθουσα της Γερμανικής Ταινιοθήκης ελαφρώς αργοπορημένη και αρκετά ταλαιπωρημένη. Χρειάστηκα περίπου δέκα λεπτά για να ηρεμήσω και να αρχίσω να καταλαβαίνω τι έλεγαν. Σε αυτό το διάστημα κατάλαβα μόνο οτι μιλούσαν για μια ταινία με θέμα τους Τζέκυλ και Χάυντ και οτι έπαιζε η Julia Roberts. Τώρα, κάνοντας την ανασύνθεση, καταλαβαίνω ότι μιλούσαν για την ταινία "Mary Reilly", που θα προβαλλόταν στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας. Οι δύο βρετανοί διαφωνούσαν ως προς την καλλιτεχνική της αξία. Ο Thomson έκρινε οτι άξιζε να επαναπροβληθεί, ενώ ο Frears θεωρούσε την ταινία εμπορική και κακή σκηνοθετική επιλογή, κατώτερη σε σχέση με το παλιότερο "Dr Jekyll and Mr Hyde" (1941) του Victor Fleming.

Αλλά κι από τη συνέχεια της συζήτησης, όταν είχα μπει πια στο νόημα, δεν μπορώ να ανασύρω παρά διάσπαρτες πληροφορίες (σόρι, s_dany, δεν κράτησα σημειώσεις). Όπως οτι από τη στιγμή που ενας θεατής πληρώνει ενα ποσό για να δει μια ταινία στο σινεμά, ο Frears νιώθει έντονη την ευθύνη να διασκεδάσει τον άνθρωπο αυτό. Οτι δε θα ξεχάσει ποτέ πόσο πολύ είχε χαρεί ήταν όταν σε μια προβολή ταινίας του, ενας θεατής σηκώθηκε και προχωρούσε προς την τουαλέτα έχοντας μονίμως γυρισμένο το κεφάλι του προς την οθόνη, για να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο από την ταινία. Οτι οι δύο συνομιλητές είχαν πολύ καλή χημεία και καλό βρετανικό χιούμορ. Π.χ. μιλώντας για την έλλειψη καλών σεναρίων στον κινηματογράφο, ο Thomson σχολίασε ότι αν ο Frears είχε δουλέψει με δικά του σενάρια, θα αισθανόταν σίγουρα λιγότερη ανασφάλεια.

Αυτά από Μπερλίν. Α, και μερικές φωτογραφίες από το κινητό μου (τη φωτογραφική μηχανή την έχασα λίγο πριν τη συνέντευξη :-( "



http://www.facebook.com/album.php?aid=2033183&id=1331240982

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...