Wednesday, January 19, 2011

Το Πέταγμα του Κύκνου (The Flight of the Swan)


pkorb posted:


Σκηνοθεσία: Nikos Tzimas
Παραγωγής: Greece / USA / 2011

Διάρκεια:
109'
official site



Πάει το πουλάκι πέταξε...

Η ταινία "Το Πέταγμα του Κύκνου" προβλήθηκε χτες (18/1) σε avant premiere στο ODEON STARCITY. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ένας σκηνοθέτης όπως ο Νίκος Τζίμας (ο οποίος στη μακρόχρονη πορεία του, ήταν πολύ επιλεκτικός στις δημιουργίες του, γεγονός που καταδεικνύεται από το μικρό πλήθος των ταινιών του, αλλά και βέβαια από την ποιότητα τους και την αποδοχή του κινηματογραφικού κοινού, ταινίες που πάντα κατόρθωναν να προσελκύουν έναν αριθμό κόσμου σαφώς μεγαλύτερο από το ντόπιο τυπικό κινηματογραφικό κοινό) βγάζει στο φως ένα καινούριο έργο είναι ένα σημαντικό- εγχώριο αν θέλετε- κινηματογραφικό γεγονός. Όμως για όλους τους λόγους των παρενθέσεων θα ανέμενε κανείς κάτι σπουδαίο ή κάτι το οποίο να στέκεται στο ύψος των προσδοκιών. Ένα πρώτο γενικό σχόλιο για τη ταινία είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.


Στα πρώτα λεπτά της ταινίας, όπου ο δημιουργός κατασκευάζει τη βάση για την ανάπτυξη των κυρίων χαρακτήρων του, δηλαδή το γεγονός ότι ως νέοι ήταν αγωνιστές, τολμηροί, έτοιμοι να θυσιαστούν για τα ιδανικά τους όλα πάνε καλά. Μια ωραία και πολύ ζωντανή σύνθεση, που μου έκαναν εντύπωση τα πολύ ζωντανά χρώματα, από πλάνα κινηματογραφικά, πλάνα δημοσιογραφικά από την εξέγερση του πολυτεχνείου όσο και από την πρώτη επέτειο της, καθώς και αληθοφανείς σκηνές βασανιστηρίων. Ως εκεί όμως. Μετά από αυτά τα πλάνα άρχισαν διάφορα πράγματα να μου "χτυπάνε" άσχημα.

Πρώτα απ'όλα το γεγονός ότι όλη η ταινία είναι γυρισμένη και ντουμπλαρισμένη στα αγγλικά. Για τους μη ιθαγενείς ηθοποιούς δεν μπορώ να πω κάτι, αλλά το γεγονός ότι βλέπεις γνωστούς εν Ελλάδι ηθοποιούς (Βούρος, Φυσσούν, Μιχαηλίδης, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης κ.α. -ευτυχώς ο Βέγγος δεν μιλάει καθόλου) να μιλάνε κακοντουμπλαρισμένα με περίεργες αγγλικές φωνές παράγει άφθονη δυσφορία, να μην πω γέλιο. Νομίζω το budget θα άντεχε ξένους ηθοποιούς , γιατί από την άλλη το ντουμπλάρισμα μου φάνηκε ένα σχετικά φτηνό κόλπο για να "πιάσει" η ταινία στην Ελλάδα, αλλά να μπορέσουμε να την εξάγουμε κιόλας. Ή θα μπορούσαν κάλλιστα να τη γυρίσουν εξ ολοκλήρου στα ελληνικά.


Το σενάριο και οι διάλογοι, αν εξαιρεθούν κάποιες ανατροπές, ήταν πολύ κλισέ (Rise and Fall της "γενιάς του πολυτεχνείου")και τουριστικά(ας μου επιτραπεί η έκφραση) αλλά πως αλλίως μπορείς να χαρακτηρίσεις σκηνές όπου o πρωταγωνιστής στα όρια της απελπισίας πάει στη παραλία με ένα μπουκάλι ουίσκι και δίπλα είναι ένας τύπος που χορεύει ζεϊμπέικικο δίπλα σε μια φωτιά;

To cast ήταν μέτριο προς το καλό, ο James D'Arcy προσπαθούσε, η Alicia Witt έκλαιγε σε κάθε πλάνο της και δεν καταλάβαινες τι συναίσθημα ήθελε να δείξει και ο Colm Meaney ήταν μακράν ο καλύτερος όλων.


Η σκηνοθεσία μπορώ να τη χαρακτηρίσω αντιφατική, με περίεργα ζουμ που όπως σχολίασε ένας φίλος μου "φτήναιναν" το αποτέλεσμα. Τα πλάνα συνοδεύονταν από καλή φωτογραφία και πολύ καλές επιλογές χώρων για γύρισμα (Ακρόπολη-Πάπιγκο κτλ), απότομο μοντάζ, κακά ειδικά εφε(για την εποχή μας) και το μακιγιάζ το οποίο είχε ουσιαστικό ρόλο στο να δείξει πως θα τανε οι ηθοποιοί εικοσάρηδες από τη μία και πενηντάρηδες από την άλλη, θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.

Ο ήχος τουλάχιστον τηλεοπτικός. Δηλάδη όταν ντουμπλάρεις μια ταινία(ως θεατής μιλάω) κράτα και τους ήχους από το περιβάλλον, ώστε να μην ακούγονται μόνο οι φωνες των ηθοποιών και μην πετάς ήχους σασπένς ξαφνικά, κάθε φορά που είναι να γίνει κάτι. Επίσης δεν κατάλαβα τα ηθικοπλαστικά τραγούδια στα αγγλικά με ελληνική προφορά.


Κλείνοντας αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι αυτό που διασώζεται από την ταινία στην αντιφατικότητά του όμως, είναι η κυνική αλλά και ξύλινη αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας (της διαπλοκής, της διαφθοράς, της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και το ότι θέλει κότσια να διατηρήσεις τις αξίες σου στο σάπιο συμπλεγμα πολυεθνικών-κυβερνώντων-δικαστικών-δημοσιογράφων) όπου ναι μεν γίνεται με ξύλινο (εώς γραφικό κάποιες φορές) τρόπο, αλλά είναι πραγματικά επίκαιρη και προτάσει μια ηθική αντίσταση στα σημεία των καιρών. Μπορεί να φανεί η κριτική μου σκληρή, αλλά γίνεται στη βάση των προσδοκιών που είχα από τους συντελεστές και σίγουρα όχι στη βάση του γεγονότος ότι έπαιξα κομπάρσος στη ταινία και δεν με είδα πουθενά! :P

Βαθμολογία: 1.5 / 5







5 comments:

  1. ευτυχώς δεν τρελάθηκα...και ο κος Θ. Κουτσογιαννοπουλος τα ίδια λέει για την ταινία :)

    ReplyDelete
  2. και για του λόγου το αληθές http://www.lifo.gr/mag/cinema/1552

    ReplyDelete
  3. Χαλάρωσε βρε, όλοι την έχουν θάψει! Και με βαρυτερες κουβέντες και τετραγωνάκια (0/5)!

    Η σκηνή που είχατε πάει είναι αυτή?
    http://www.youtube.com/watch?v=XMogdqpA12k

    ReplyDelete
  4. καλά χαλαρός είμαι :) η πλάκα είναι ότι συμμετείχα σε 2 σκηνές, οι οποίες ενώ μοιάζουν με αυτές στο βίντεο, δεν μπήκαν στην ταινία. Για παράδειγμα την πρώτη σκηνή, την είδα να την γυρνάνε πολυτεχνείο. Μετά γυρίσαμε μια παρόμοια σκηνη(πορεία) αλλά δεν μπήκε. Η δεύτερη σκηνή που συμμετείχα γυρίστηκε στο κτίριο της σχολής Σταυράκου. Το θέμα ήταν "ξύλο με την ΕΣΑ". Πλάκα είχε, σαν μέταλ συναυλία. Μάλιστα ο Τζίμας μας είχε τονίσει, ότι έπρεπε να παίζουμε "ξύλο" για να δείξουμε την αντίσταση των φοιτητών! Τελικά μπήκε μόνο το μονομερές ξύλο στη ταινία...Πάντως και άλλες σκηνές που είδα να γυρνάνε δεν μπήκανε...Όπως και να χει δε νομίζω αυτές οι δύο σκηνές να είναι το ζήτημα για την ταινία...

    ReplyDelete
  5. καλά χαλαρός είμαι :) η πλάκα είναι ότι συμμετείχα σε 2 σκηνές, οι οποίες ενώ μοιάζουν με αυτές στο βίντεο, δεν μπήκαν στην ταινία. Για παράδειγμα την πρώτη σκηνή, την είδα να την γυρνάνε πολυτεχνείο. Μετά γυρίσαμε μια παρόμοια σκηνη(πορεία) αλλά δεν μπήκε. Η δεύτερη σκηνή που συμμετείχα γυρίστηκε στο κτίριο της σχολής Σταυράκου. Το θέμα ήταν "ξύλο με την ΕΣΑ". Πλάκα είχε, σαν μέταλ συναυλία. Μάλιστα ο Τζίμας μας είχε τονίσει, ότι έπρεπε να παίζουμε "ξύλο" για να δείξουμε την αντίσταση των φοιτητών! Τελικά μπήκε μόνο το μονομερές ξύλο στη ταινία...Πάντως και άλλες σκηνές που είδα να γυρνάνε δεν μπήκανε...Όπως και να χει δε νομίζω αυτές οι δύο σκηνές να είναι το ζήτημα για την ταινία...

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...